Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Ψαλίδι


Πότε εμφανίστηκε το ψαλίδι;

Ψαλίδι κατασκευασμένο από κράμα χαλκού (1750-1500 π.Χ.)
Ψαλίδι κατασκευασμένο από κράμα χαλκού (1750-1500 π.Χ.)
Οι πρώτες συσκευές που μπορεί να περιγραφούν ως ψαλίδια πιθανότατα κατασκευάστηκαν στην Αίγυπτο γύρω στο 1500 π.Χ.. Οι συσκευές αυτές αποτελούνταν από ένα μόνο κομμάτι χαλκού που σχημάτιζε το σχήμα του αγγλικού γράμματος U. Τα άκρα του U ήταν ακονισμένα σαν μαχαίρια και η καμπύλη του ενεργούσε ως ελατήριο, έτσι ώστε οι λεπίδες να απομακρύνονται μεταξύ τους μετά από κάθε κοπή. Ωστόσο, φαίνεται ότι οι λεπίδες δεν είχαν σχεδιαστεί για να διασταυρώνονται, πράγμα που δεν θα τις έκανε ιδιαίτερα αποτελεσματικές.


Εφεύρεση του ψαλιδιού με σταυρωτές λεπίδες

Τα ψαλίδια με σταυρωτές λεπίδες εφευρέθηκαν γύρω στο 100 μ.Χ. από τους Ρωμαίους, παρόλο που η μορφή τους ακολούθησε το αιγυπτιακό σχέδιο, έτσι που να μοιάζουν με τις ψαλίδες που χρησιμοποιούνται από τους πιο σύγχρονους κουρείς προβάτων και κηπουρούς. Παρεμπιπτόντως, η διαφορά μεταξύ του ψαλιδιού και της ψαλίδας είναι βασικά στο μέγεθος. Τα ψαλίδια με λάμα μεγαλύτερη των 15 εκατοστών συνήθως αναφέρονται ως ψαλίδες. Οι Ρωμαίοι χρησιμοποίησαν σίδηρο, το οποίο ήταν λιγότερο εύθραυστο από το χαλκό.


Εφεύρεση του σύγχρονου ψαλιδιού

Η εφεύρεση του σύγχρονου ψαλιδιού, το οποίο χρησιμοποιεί έναν κεντρικό άξονα για να συνενώνει τις δύο λεπίδες, φαίνεται να έγινε κάποια στιγμή πριν από τον 6ο αιώνα, όπως έχει περιγραφεί από τον Ισίδωρο της Σεβίλλης, σαν εργαλείο που χρησιμοποιούταν από τους κουρείς. Πράγματι, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι οι Ρωμαίοι είχαν εκδηλώσει αυτή την εξέλιξη.


Η πορεία του ψαλιδιού

Ένα τεράστιο βήμα για την τελειοποίηση των ψαλιδιών έγινε το 1761 με το Βρετανό Ρόμπερτ Χέντσλιφ (Robert Hinchliffe) να κατασκευάζει το πρώτο σύγχρονο ψαλίδι από χάλυβα.

Ψαλίδι Fiskars
Ψαλίδι Fiskars
Σε τμήμα της Σουηδίας (στη σημερινή Φιλανδία) το 1649 άρχισε να λειτουργεί εργαστήριο κατασκευής ψαλιδιών, μεταξύ Ελσίνκι και Τουρκού, στο χωριό Fiskars. Το 1830 ο νέος ιδιοκτήτης ανέλαβε να κατασκευάσει μαχαιροπίρουνα και, μεταξύ άλλων, κατασκεύασε και ψαλίδια με την εμπορική ονομασία Fiskars. Ο ομώνυμος οργανισμός εισήγαγε νέες μεθόδους για την κατασκευή ψαλιδιών το 1967.





Πηγές εικόνων και κειμένων
ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ  |  Skalm_2.JPG - Photo from Wikipedia  |  Photo from http://www.ancient-egypt.co.uk













Για περισσότερα ψαλίδια, πατήστε εδώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου