Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Μανταλάκι


Πότε εφευρέθηκε και πώς ήταν το πρώτο μανταλάκι;

Ξύλινο μανταλάκι "ενός κομματιού"
Ξύλινο μανταλάκι "ενός κομματιού"
Το πρώτο μανταλάκι, κατοχυρωμένο με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, ήρθε τον Μάρτιο του 1832, το οποίο περιγράφεται σαν μια λυγισμένη λωρίδα από αγριοκαρυδιά που τα δύο μέρη τα συγκρατούσε μια ξύλινη βίδα, που αποδείχθηκε ότι δεν ήταν καθόλου πρακτική. Η βροχή ή ακόμα και η υγρασία μπορούσαν να φουσκώσουν τη βίδα, καθιστώντας το μανταλάκι μη λειτουργικό. Χρειάστηκαν 21 ακόμα χρόνια για να εμφανιστεί μια βελτίωση που μπορούσε να θεωρηθεί άξια κατασκευής: το “ελατήριο με σφιγκτήρα για το άπλωμα των ρούχων," εφευρέθηκε από τον David M. Smith στο Springfield του Βερμόντ, το 1853 το οποίο ήταν κατασκευασμένο από δύο ξύλινα "πόδια" που ενώνονταν με ένα μεταλλικό ελατήριο.




Η πορεία του

Το σχέδιο του Smith βελτιώθηκε αργότερα, το 1887, από έναν άλλο εφευρέτη, τον Solon E. Moore, του οποίου η μεγάλη συμβολή ήταν το "περιτυλιγμένο υπομόχλιο", το οποίο ήταν κατασκευασμένο από ένα μόνο καλώδιο, το οποίο συνένωνε τα δύο αυλακωμένα κομμάτια ξύλου στο κέντρο από το μανταλάκι. Η εκδοχή του Moore είχε το πλεονέκτημα ότι είναι τόσο ανθεκτικό - κρατούσε τα ρούχα ασφαλή στο σκοινί – όσο και εύκολο στην παρασκευή.

Ξύλινο μανταλάκι
Ξύλινο μανταλάκι
Ο Samuel Pryor στο Σάλεμ, έλαβε το πρώτο αμερικανικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για ένα μανταλάκι το 1832. Αλλά το μοντέλο του χάθηκε σε μια πυρκαγιά που κατέστρεψε το γραφείο διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στις ΗΠΑ, τέσσερα χρόνια αργότερα.

Στα τέλη του 1840 τα μανταλάκια άρχισαν να παράγονται μαζικά. Τα πρώτα σχέδια ήταν: ένα ενιαίο κομμάτι διχαλωτό ξύλο με μια κεφαλή στην κορυφή. Ο David Smith, στην αίτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας που έκανε για το μανταλάκι δύο τεμαχίων, εξήγησε ότι το πλεονέκτημα του “ελατηρίου με σφιγκτήρα” ήταν ότι δεν μπορούσε «να αποσπαστεί από τα ρούχα από τον άνεμο, το οποίο ήταν ένα σοβαρό πρόβλήμα για τις πλύστρες.»




Τα μανταλάκια σήμερα

Πλαστικό μανταλάκι
Πλαστικό μανταλάκι
Σήμερα, πολλά μανταλάκια κατασκευάζονται πολύ φτηνά. Οι πιο συνηθισμένοι τύποι αποτελούνται απο 2 όμοιες, οδοντωτές και καλουπωτές ράβδους από ξύλο ή από πλαστικό, οι οποίες ενώνονται μεταξύ τους μέσω ελατηρίου. Οι ράβδοι αυτοί δημιουργούν μια τανάλια, στο άνοιγμα της οποίας τοποθετείται το ρούχο και μαζί όλο το σύστημα τοποθετείται στο σχοινί του απλώματος ή την απλώστρα.






Πηγές εικόνων και κειμένων
The New York Times Magazine  |  Wikipedia  |  ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ  |  Clothespin.jpg - Photo from Wikipedia  |  Red_clothespin.JPG - Photo from Wikipedia  |  Clothpin.jpg - Photo from Wikipedia





Μερικά μανταλάκια που μου αρέσουν!
(Κάθε αγορά που θα κάνετε από τα παρακάτω προϊόντα στηρίζετε την προσπάθειά μου στο να συνεχίζω να γράφω τέτοια άρθρα. Ευχαριστώ!)


Για περισσότερα μανταλάκια, πατήστε εδώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου