Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

Ροζέτα


Τι είναι η ροζέτα και πότε άρχισε να χρησιμοποιείται;

Οι ροζέτες ήταν δημοφιλή διακοσμητικά στοιχεία τον 19ο αιώνα, στα σπίτια της μεσαίας και ανώτερης τάξης. Εντοπίστηκαν κάπου στη Μέση Ανατολή, αν και η ακριβής προέλευσή τους και η χρονική περίοδος της αρχικής τους χρήσης είναι άγνωστες. Ωστόσο, η δημοτικότητά τους εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη, με τους σχεδιαστές στη Γαλλία και την Ιταλία να έχουν γίνει λάτρεις τους.


Μορφές ροζέτας

Ροζέτα
Κατά τη διάρκεια των αιώνων ενσωματώθηκαν πολλές μορφές στις ροζέτες, συμπεριλαμβανομένης της νεοκλασικής (επηρεασμένη σε μεγάλο βαθμό από την ελληνική και ρωμαϊκή τέχνη και αρχιτεκτονική), της Γεωργιανής, της Μπαρόκ, της Empire (επηρεασμένη σε μεγάλο βαθμό από τις καμάρες που χρησιμοποιούνται στην παριζιάνικη αρχιτεκτονική), της Βικτοριανής και της Art Nouveau.


Υλικά για την κατασκευή ροζέτας

Τα υλικά που χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή τους ήταν μάρμαρο, γύψος, ή σίδηρος. Διάσημοι καλλιτέχνες σκάλιζαν και ζωγράφιζαν στολίδια και λεπτομερή σχέδια που χρειάζονταν αρκετούς μήνες ή ακόμα και χρόνια για να δημιουργηθούν. Οι ροζέτες ήταν συχνά το σημείο εστίασης του δωματίου. Μόλις έγιναν διαθέσιμα τα φώτα αερίου και άλλα σύγχρονα φωτιστικά, οι ροζέτες χρησιμοποιούνταν για να επιστήσουν την προσοχή στα φωτιστικά που κρέμονταν από το ταβάνι.


Οι ροζέτες στη σημερινή εποχή

Σήμερα, οι ροζέτες είναι κατασκευασμένες από πολύ ελαφρύτερα υλικά όπως πολυουρεθάνη και ξύλο και χρησιμοποιούνται συνήθως για την αποκατάσταση παλιών σπιτιών και άλλων κτιρίων, καθώς παρέχουν μια κομψότητα στα σύγχρονα σπίτια. Πλέον, ο καθένας μπορεί να εγκαταστήσει μία ροζέτα, αφού τα υλικά που χρησιμοποιούνται σήμερα είναι ελαφριά.



Πηγές εικόνων και κειμένων
Photo from historymyths.files.wordpress.com  |  HomeSteady  |  Ezine articles



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου