Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Μπρατσάκια


Από ποιούς χρησιμοποιούνται τα μπρατσάκια;

Τα μπρατσάκια, και γενικότερα τα σωσίβια, χρησιμοποιούνται από όσους δεν ξέρουν να κολυμπούν. Βοηθούν αυτόν που τα φοράει να επιπλέει μέσα στο νερό και να μάθει σιγά-σιγά να κολυμπά.


Η λειτουργία των μπρατσακίων

Μπρατσάκια
Τα μπρατσάκια είναι κυλινδρικές φουσκωτές πλαστικές “ζώνες” που φοριούνται στον βραχίονα. Όταν ο χρήστης βρίσκεται μέσα στο νερό, ο αέρας στο εσωτερικό των μπρατσακίων παρέχει πλευστότητα επειδή έχει πολύ χαμηλότερη πυκνότητα από το νερό. Αν και συχνά φοριούνται από παιδιά, τα μπρατσάκια είναι επίσης διαθέσιμα σε μεγέθη ενηλίκων.


Πότε και από ποιόν εφευρέθηκαν τα μπρατσάκια;

Τα μπρατσάκια εφευρέθηκαν από τον Bernhard Markwitz στο Αμβούργο της Γερμανίας. Το 1956, η τριών ετών κόρη του Markwitz έπεσε σε μια λιμνούλα και παραλίγο να πνιγεί. Εξαιτίας αυτού, ο Markwitz επινόησε και ανέπτυξε ένα βοήθημα κολύμβησης που θα ήταν ασφαλέστερο για τα παιδιά από ότι τα σωσίβια που υπήρχαν εκείνη την εποχή, το οποίο κατασκευάστηκε από φελλό. Το λαχείο που κέρδισε (253.000 γερμανικά μάρκα) του έδωσε ένα κατάλληλο κεφάλαιο εκκίνησης. Το 1964, ο Markwitz είχε αναπτύξει τα μπρατσάκια στην τελική τους μορφή και τα διέθετε στο εμπόριο υπό την ονομασία «BEMA». Η σύγχρονη ονομασία τους στα γερμανικά, (Schwimmflügel), μεταφράζεται κυριολεκτικά ως "φτερά κολύμβησης".


Παραλλαγές των αρχικών μπρατσακίων

Ένα παρόμοιο σχέδιο μπρατσακίων παρουσιάστηκε στο περιοδικό Modern Mechanix, τον Οκτώβριο του 1931. Ήταν κατασκευασμένα από καουτσούκ, αποτελούμενα από δύο μέρη και φοριούνταν στα μπράτσα. Τα μπρατσάκια μπορούσαν να φουσκωθούν μέσω μιας βαλβίδας. Η πρώτη επίδειξή τους στο κοινό έγινε στις παραλίες του Λος Άντζελες, της Καλιφόρνια, και των ΗΠΑ.

ΜπρατσάκιαΤο 1907, επειδή η κολύμβηση είχε γίνει μέρος του σχολικού προγράμματος και κατά συνέπεια είχε αυξηθεί η ανησυχία των γονέων σχετικά με την ασφάλεια των παιδιών τους στο νερό, η Εταιρεία Dean's Rag Book Company, στο Λονδίνο, παρουσίασε τα Swimeesy Buoy, τα οποία ήταν φουσκωτά μπρατσάκια με πολύχρωμο σχεδιασμό και είχαν τη μορφή πεταλούδας. Το προϊόν αυτό έγινε τόσο δημοφιλές, που διατιθόταν στο εμπόριο, χωρίς καμία σχεδόν αλλαγή, μέχρι το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.




Τα μπρατσάκια στη σημερινή εποχή

Σήμερα τα μπρατσάκια είναι απαραίτητα σε κάθε παιδί και σε κάθε οικογένεια. Στην αγορά, πωλούνται σε πολλά σχέδια και χρώματα, με έμφαση στα διαφορετικά καρτούν, που προτιμούν συνήθως τα παιδιά.



Πηγές εικόνων και κειμένων
Wikipedia  |  Schwimmflügel 063.jpg - Photo from Wikipedia  |  Photo from Amazon








Για περισσότερα μπρατσάκια, πατήστε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου